Voorjaar 2019

Het cultureel seizoen en de tijd van les nemen, oefenen en repeteren met orkest en koor is al een heel eind gevorderd. De afronding in concerten, uitvoeringen en musiceerdagen komt eraan. Onderstaand kun je hierover van alles lezen. Ik wil je vooral wijzen op de uitvoeringen van het Armeens Oratorium.

Het is altijd enorm stimulerend als er vrienden en familieleden komen luisteren. Dus heb je tijd en zin: je bent welkom.

Blokfluitactiviteiten
9e Blokfluitdag in cultuurcentrum Zinder te Tiel: ‘Vom Himmel Hoch’
zaterdag 30 maart 2019
De 9e Blokfluitdag heeft als thema: ‘Passietijd’.  Op het programma staan vier- en vijfstemmige werken van De Victoria en Schütz (delen uit ‘Die sieben letzte Worte Jesu Christi am Kreuz’). Natuurlijk gaan we ook dubbelkorige werken spelen: van Handl Gallus, De Viadana en De Victoria. Naast de religieuze muziek komen er ook enkele wereldlijke composities aan bod: een liefdeslied van Waelrant en een lied van Brel.
De dag is volgeboekt voor deelname met sopraan- en/of altblokfluit. Speel je tenor- of basblokfluit of een nog lagere blokfluit, dan is er nog plek voor je.

Ben je benieuwd hoe zo’n orkest van al die verschillende blokfluiten klinkt, kom dan luisteren naar de presentatie. Je hoort blokfluiten in alle maten: van sopraan- tot en met contrabasblokfluit . De presentatie duurt ongeveer 30 minuten.
Het adres is: Zinder, Rechtbankstraat 1, 4001 JR Tiel.
Presentatie: 16.00 – 16.30 uur
De toegang voor de presentatie is gratis.

Concerten van het Armeens Koorproject o.l.v. Ines Leijen
Vrijdag 12 april in de Torenpleinkerk te Vleuten
Woensdag 24 april: plaats nog te bepalen
Een paar jaar geleden mocht ik blokfluit spelen in het Armeens Oratorium. Dat was voor mij een belevenis. Wat een mooie muziek. Dit jaar wordt dit oratorium 2x uitgevoerd in de maand april. En dirigent Ines Leijen heeft mij weer gevraagd voor de shevi-partij. De sopraanblokfluit vervangt het Armeense blaasinstrument Shevi. Het oratorium is in 1985 gecomponeerd door Khacatur Avetisjan ter herdenking van de genocide in 1915. Het is indrukwekkend, ook doordat hij veel volksmelodieën heeft verwerkt in zijn compositie. De blokfluit heeft een prachtige partij in dit oratorium. Het koor wordt begeleid door een ad hoc ensemble dat naast blokfluit bestaat uit strijkers, blazers, mandoline, contrabas en slagwerk. Op het programma staan verder koorbewerkingen van Armeense liederen.

Zoals je hierboven ziet heb ik nog geen informatie over de begintijd van 12 april en plaats en tijd van 24 april. Die informatie wordt zo spoedig mogelijk aangevuld.

Cello
Concert door strijkorkest Musica Montana in Amersfoort
Op zaterdag 6 april 2019 geeft het strijkorkest Musica Montana, samen met het koor Kol-Sjariem, een concert in de Bergkerk te Amersfoort. Op het programma: het Gloria van Vivaldi, Hallelujah uit de Messiah van Händel en Cantique de Jean Racine van Fauré. Daarnaast zingt het koor enkele stukken a capella en speelt Musica Montana o.a. het beroemde Adagio van Barber.
Het adres is: Doctor Abraham Kuyperlaan 2 te Amersfoort
Het concert begint om 20.15 uur. De entree is € 15,00; kinderen tot 16 jaar: gratis.

En verder:
-zorg ik voor de muzikale omlijsting van het Pastoraal Café in Nieuwegein
-speel ik op zondag 17 maart om 19.30 uur in De Rank tijdens de Vespers
-organiseer ik in mei een musiceermiddag voor mijn blokfluitleerlingen. Iedereen gaat iets laten horen waaraan hij of zij het afgelopen seizoen gewerkt heeft. Gerben, één van mijn leerlingen, gaat ons wegwijs maken in het muziekprogramma MuseScore. En natuurlijk gaan we met de hele groep samen musiceren. Er komt zelfs een dubbelkorig werk aan bod!

 

Posted in Algemeen, Blokfluitlessen, Optredens, Prikbord | Comments Off on Voorjaar 2019

Syrinx Nieuwegein 10 jaar + Najaar 2018

Deze zomer bestaat mijn blokfluitpraktijk 10 jaar. Om dat te vieren hebben de cursisten van Syrinx Nieuwegein o.l.v. musicoloog Thiemo Wind een wandeling door Utrecht gemaakt met als thema: Jonkheer Jacob van Eyck. We begonnen op het Janskerkhof en wandelden via het Domplein naar de Oude Gracht tot zelfs achter het oude Tivoli. Ondertussen vertelde Thiemo vele interessante dingen over Van Eyck, de beiaardier en blokfluitist en zeker de klokkendeskundige. Na afloop van deze interessante wandeling hebben we op een gezellig terras een toost uitgebracht op Syrinx Nieuwegein.

En nu, eind september, is het nieuwe seizoen echt volop gestart: alle blokfluitisten hebben al weer een of twee blokfluitlessen gehad, de 8e Blokfluitdag is volgeboekt, strijkorkest Musica Montana is weer begonnen met haar repetities en er komen twee blokfluitconcerten aan.

Hieronder vinden jullie de gegevens van concerten en presentaties.

Het is altijd enorm stimulerend als er fans komen luisteren. Dus heb je tijd en zin: je bent welkom

Fiet: blokfluitactiviteiten

In het kader van het Festival Jhr. Jacob van Eyck verzorg ik met collega Els Althuizen
twee concerten met muziek van Van Eyck en zijn collega’s. We spelen veel verschillende blokfluiten: verschillend in grootte (van sopraan t/m grootbas) en in bouw (renaissance en barok). Ook zullen we afbeeldingen laten zien uit het Gemeentearchief van Heusden.

zaterdag 6 oktober om 11 uur
Bibliotheek Drunense Deining
Rooseveltstraat 32
5151 CR Drunen
Toegang gratis

vrijdag 26 oktober om 19.15 uur
Woonzorgcentrum St. Antonius
Roomsche Kerkstraat
Heusden
Toegang gratis

8e Blokfluitdag in cultuurcentrum Zinder te Tiel: ‘Vom Himmel Hoch’
zaterdag 24 november 2018
De 8e Blokfluitdag heeft als thema: ‘Vom Himmel Hoch’. Dit lied is door veel componisten gebruikt en zij hebben er prachtige composities mee gemaakt. Op het programma staan 5-stemmige stukken uit de 16e en 17e eeuw. De componisten Schein, Praetorius en Eccard gebruikten alle drie de melodie ‘Vom Himmel hoch’ voor hun 5-stemmige composities. Daarbij spelen we een 5-stemmige bewerking van een Canadees/ Indiaans volkslied. De 2e helft van het programma bestaat uit dubbelkorige composities: 7-stemmige en 8-stemmige werken van Handl Gallus, Praetorius en Bassano plus twee mooie koralen, één van Praetorius en één van Bach.
De dag is helemaal volgeboekt voor deelname. Wel kun je die zaterdagmiddag komen luisteren naar de presentatie. Je komt vast en zeker in de kerststemming met al deze prachtige muziek. Én je kunt horen hoe al die verschillende blokfluiten klinken: van sopraan- tot en met contrabasblokfluit . De begintijd van de presentatie is nog niet bekend. Als je wilt komen vraag dan te zijner tijd bij mij naar de precieze tijd. De presentatie duurt ongeveer 30 minuten.
Het adres is: Zinder, Rechtbankstraat 1, 4001 JR Tiel.
De toegang voor de presentatie is gratis.

Fiet: cello

Concert door strijkorkest Musica Montana in Amersfoort
Op zondag 9 december 2018 geeft het strijkorkest Musica Montana een concert in de Bergkerk te Amersfoort. Op het programma muziek van Purcell, Torelli, Skriabin, Wirén en Rutter. Plus de prachtige Danse Sacrée et Danse Profane van Debussy voor harp en strijkorkest. Mijn achternicht Judith Jamin, harpiste, speelt de solopartij. Dat is voor mij heel bijzonder om mee te maken..
Het adres is: Doctor Abraham Kuyperlaan 2 te Amersfoort
Het concert begint om 15.00 uur. De entree is € 15,00; kinderen tot 16 jaar: gratis.

En verder:
-zorg ik voor de muzikale omlijsting van het Pastoraal Café in Nieuwegein
-is er weer een mooie mis op Kerstochtend 25 december om 10 uur. Het Tussenkoor zingt o.l.v. Paul Spruijt in de Barbarakerk in Vreeswijk (Nieuwegein). Ik speel dan cello in het begeleidingsorkest (met buurman Paul – cello en buurvrouw Ruth – altviool).
-oefenen al mijn cursisten nu een compositie van Van Eyck. En gaan ze ook een eigen variatie componeren!

 

Posted in Algemeen, Blokfluitlessen, Optredens, Prikbord | Comments Off on Syrinx Nieuwegein 10 jaar + Najaar 2018

Voorjaar 2018

Februari 2018

Dit jaar start er in Nieuwegein een kamermuziekserie. De concerten vinden plaats in een klein prachtig gerestaureerd kerkje in Jutphaas: de dorpskerk. Dit kerkje heeft ook nog eens een mooie akoestiek. In de maanden februari, maart, april en mei is er telkens op de 2e zondag van de maand om 16 uur een concert door steeds andere musici. La Compagnia, waarvan ik sinds anderhalf jaar deel van uitmaak, is op 8 april aan de beurt. Ik heb het eerste concert in deze kerk in november bezocht en heb ervan genoten. Dus ik kan de overige concerten beslist aanbevelen.
Natuurlijk is weer een blokfluitdag en een concert door Musica Montana.
Informatie over deze activiteiten vinden jullie hieronder.

Het is voor ons als spelers altijd enorm stimulerend als er fans komen luisteren. Dus heb je tijd en zin: je bent welkom.

Blokfluitactiviteiten

7e Blokfluitdag in cultuurcentrum Zinder te Tiel: ‘Ecco la Primavera’
zaterdag 17 maart 2018
Voor deze 7e Blokfluitdag hebben mijn collega Els Althuizen en ik repertoire gekozen waarin je de lente al kunt horen. Op het programma vijfstemmige lenteliederen en dubbelkorige werken. Er staat zelfs een driekorige compositie op het programma: twaalfstemmig dus! Als afronding een leuke bewerking van ‘Tulpen uit Amsterdam’. Inschrijven voor deze blokfluitdag is nog mogelijk.
Als je wilt horen hoe deze muziek klinkt op blokfluiten van sopraan- tot en met contrabasblokfluit dan ben je vanaf 16.30 uur welkom in Zinder.
De presentatie is om 16.45 uur en duurt ongeveer 30 minuten.
Het adres is: Zinder, Rechtbankstraat 1, 4001 JR Tiel. De toegang voor de presentatie is gratis.

Concert in de Kamermuziekserie van de Dorpskerk in Nieuwegein door La Compagnia
Zondag 8 april 2018 om 16 uur
La Compagnia is een muziekgezelschap dat programma’s maakt in verschillende bezettingen. Bij dit concert staat de blokfluit centraal. Er wordt muziek gespeeld op renaissance-blokfluiten in hoge stemming, nl. de toon a = 460 hertz en op barok-blokfluiten in lage stemming, nl. de toon a = 415 hertz. Alle blokfluiten zijn van dezelfde bouwer en ze klinken prachtig in ensembleverband. Op het programma staat dus ook muziek uit de Renaissance: Morley, East, Willaert en Lassus en muziek uit de Barok: Telemann en Purcell.
De blokfluitisten zijn: Els Althuizen, Fiet Nafzger en André Pels. Bij de barokmuziek speelt Bert Augustus klavecimbel.
Het adres is: Nedereindseweg 1-3 in Nieuwgein. De entree is € 5,00.

Cello

Concert door strijkorkest Musica Montana in Amersfoort
Op zaterdag 21 april 2018 geeft het strijkorkest Musica Montana een concert in de Bergkerk te Amersfoort. Op het programma muziek van Haydn, Bruch, Barber, Glass en Kooreman.
Van Haydn spelen we een fluitconcert. Soliste is een studente van het Utrechts Conservatorium. Het is heerlijke speelse muziek. Glass is voor ons een uitdaging: minimal music (repetitieve muziek) die we heel precies moeten spelen.
Het adres is: Doctor Abraham Kuyperlaan 2 te Amersfoort
Het concert begint om 20.15 uur. De entree is € 15,00; kinderen tot 16 jaar: gratis.

En verder:
-zorg ik voor de muzikale omlijsting van het Pastoraal Café in Nieuwegein
-speel ik op zondag 4 maart variaties over een oude melodie van het Onze Vader tijdens de Vespers in de Rank in Nieuwegein
-gaat het goed met de blokfluit en constateer ik dat mijn praktijk nog steeds groeit
-heb ik Hester Groenleer (van Seldom Sene en Royal Wind Music) uitgenodigd om een workshop te geven over Franse barokmuziek
-bestaat Syrinx Nieuwegein in juli 10 jaar. Wie weet komt er nog een muzikaal feestje.

Posted in Algemeen, Blokfluitlessen, Optredens, Prikbord | Comments Off on Voorjaar 2018

Najaar 2017

De lange zomer is voorbij. In Nederland  was het weer heel wisselend. Peter en ik hebben in Spanje gefietst met zon, bergen, zon, bergen, zon. Na een paar weken acclimatiseren op de Bergeend is het nieuwe seizoen van start gegaan. De blokfluitcursisten hebben laten weten dat ze weer zin hebben in lessen en samen musiceren. En verder staat er weer van alles op stapel bij Syrinx Nieuwegein.

Allereerst kun je naar concerten/muziekpresentaties komen luisteren waar de blokfluit een rol speelt: van gedeeltes uit de Suite voor altblokfluit en strijkers van Telemann (29-10) tot een groot blokfluitorkest met grootbassen en contrabasblokfluiten (4-11).

Daarnaast is er ook weer een concert door strijkorkest Musica Montana (26-11) met dit keer een zangeres als soliste.

Blokfluitactiviteiten

Concert strijkorkest diLegno in Fort Vreeswijk m.m.v. Fiet Nafzger op altblokfluit
Zondag 29 oktober om 15 uur in de zaal van Fort Vreeswijk in Nieuwegein
Strijkorkest diLegno is een jong ensemble uit Houten. Ze spelen muziek van barok tot en met de 20e eeuw. Voor het concert op 29 oktober ben ik gevraagd om enkele delen te spelen uit de Suite in a van G.Ph.Telemann voor altblokfluit en strijkers. Verder staat er op het programma muziek van Haydn, Hendrik Andriessen en Sibelius.
De toegang is gratis. Na afloop mag je een donatie in de vioolkist leggen.

6e Blokfluitdag in cultuurcentrum Zinder te Tiel: ‘O Magnum Mysterium’
zaterdag 4 november 2017 om 15 uur
Dit wordt onze 6e Blokfluitdag. We zijn te gast in Zinder, het nieuwe cultuurcentrum van Tiel. Tijdens deze dag werken mijn collega Els Althuizen en ik met een grote groep blokfluitisten aan muziek rondom het thema O Magnum Mysterium. Dit kerstthema is door veel componisten gebruikt. Op het programma o.a. composities van De Victoria, Gabrieli, Schütz en Franck. Inschrijven voor deze blokfluitdag is nog mogelijk. Als je wilt horen hoe deze muziek klinkt op blokfluiten van sopraan- tot en met contrabasblokfluit dan ben je vanaf 16.30 uur welkom in Zinder. De presentatie is om 16.45 uur en duurt ongeveer 30 minuten. De toegang voor de presentatie is gratis.

Kerstconcert in kerk Maria ten Hemelopneming in Beugen
Zondag 17 december 2017 om 15 uur
Sinds vorig jaar vorm ik met collega-musici het ensemble La Compagnia: 2 zangstemmen,
2 blokfluiten en clavecimbel/orgel. Het vrouwenkoor ‘Denna Sang’ en La Compagnia verzorgen samen een kerstconcert in Beugen, een dorp aan de Maas 20 kilometer ten zuiden van Nijmegen. Mijn blokfluitcollega Els en ik spelen op mooie renaissance blokfluiten van de bouwer Peter van der Poel. De toegangsprijs bedraagt € 7,50.

Muziek op Kerstavond in de Barbarakerk te Vreeswijk
Traditiegetrouw zingt het Tussenkoor olv Paul Spruijt tijdens één van de kerstmissen. Dit jaar is dat op zondagavond 24 december om 22.30 uur. Het koor wordt begeleid door een orkest van bevriende muzikanten. Ik speel daarin al jaren cello. Tijdens deze kerstviering wordt een kerstmis gezongen en gespeeld en kun je luisteren naar veel mooie kerstliederen. Bij een aantal liederen mag je meezingen. Dit jaar speel ik (naast cello) op sopraanblokfluit het mooie Largo uit het concert voor blokfluit en strijkers. De mis met medewerking van het Tussenkoor en het orkest is ieder jaar heel sfeervol en een mooie begin van de kerstdagen.  De Barbarakerk ligt in Vreeswijk, Nieuwegein.

Cello

Concert door strijkorkest Musica Montana in Amersfoort
Op zondag 26 november om 15.00 uur geeft het strijkorkest Musica Montana
een concert in de Bergkerk te Amersfoort. Op het programma muziek van Unico Wilhelm van Wassenaer, Vivaldi, Kajanus en Donizetti. Een heel afwisselend programma dus. Dit keer is zangeres Christine van ‘t Hof onze soliste. Wij begeleiden haar in twee composities van Vivaldi: O Qui Coeli en In Furore. Verdere info stuur ik later als het precieze programma bekend is en de flyer verstuurd gaat worden.

En verder:
-zorg ik voor de muzikale omlijsting van het Pastoraal Café in Nieuwegein
-zijn de blokfluitlessen weer begonnen en hoor je weer veel mooie en vrolijke klanken op de Bergeend
-is het dit jaar nog steeds Telemann-jaar. Zie het programma van ‘diLegno’.

Posted in Algemeen, Blokfluitlessen, Optredens, Prikbord | Comments Off on Najaar 2017

Blokfluitdag O Magnum Mysterium

Op zaterdag 4 november 2017 vindt de 6e Blokfluitdag Dubbelkorige Muziek plaats.
Het thema van deze dag is O Magnum Mysterium. We hebben kerstmuziek uit Italië, Duitsland en Spanje gekozen. Op het programma staan vier- en vjjfstemmige composities plus vier dubbelkorige werken. De dag wordt gehouden in het nieuwe cultuurcentrum ‘Zinder’ in Tiel en duurt van 10 uur tot 18 uur. Docenten op deze dag zijn Els Althuizen en Fiet Nafzger.
Voor meer informatie: mail naar info@syrinx-nieuwegein.nl  of bel met Fiet Nafzger: 06-48946503

 

 

Posted in Algemeen, Blokfluitlessen, Uncategorized | Comments Off on Blokfluitdag O Magnum Mysterium

Voorjaar 2017

Het voorjaar komt er aan. En behalve dat ik in de tuin wil werken, zijn er mooie en leuke activiteiten van Syrinx te melden. En heb ik zin in nog meer muziekactiviteiten.

Wat staat er allemaal te gebeuren? Hieronder kun je het lezen. Misschien wil je wel eens weten wat een blokfluitdag inhoudt. Op 18 maart kun je in elk geval naar het resultaat komen luisteren in Tiel. En als je mooie renaissance blokfluiten wilt horen, dan moet je naar een kerkje in Engelen (bij Den Bosch) komen op zondag 26 maart om 10.30 uur. Houd je meer van strijkinstrumenten, kom dan naar een concert van Musica Montana op zaterdag 8 april.
Misschien zien we elkaar bij één van de onderstaande activiteiten. Je bent welkom.

Blokfluit
5e Blokfluitdag in de Plantage te Tiel: ‘Voorjaarskriebels’
zaterdag 18 maart 2017
Tijdens deze dag werken mijn collega Els Althuizen en ik met een grote groep blokfluitisten aan muziek rondom 1600. Enkele 5-stemmige stukken van Morley en Monteverdi en 4 dubbelkorige werken van Hassler (2 stuks), Bonelli en Bramieri. Inschrijven voor deze blokfluitdag is niet meer mogelijk. Als je wilt horen hoe deze muziek klinkt op blokfluiten van sopraan- tot en met contrabasblokfluit dan ben je vanaf 16.30 uur welkom in de Plantage. De presentatie is om 16.45 uur en duurt ongeveer 30 minuten.

Concert in de Protestantse Kerk Engelen (bij Den Bosch)
Zondag 26 maart van 10.30 uur – 11.30 uur
Afgelopen zomer heb ik meegespeeld in een ensemble van 2 zangers, 2 blokfluitisten en een clavecinist/organist. Deze samenwerking is goed bevallen. We gaan vaker samen concerten geven onder de naam ‘La Compagnia’. De eerstvolgende keer treden we op tijdens een themadienst ‘Muziek op Zondagmorgen’.  In deze dienst staat de muziek centraal. Op het programma muziek van Bach, Telemann, Schütz, di Lasso en Crüger. Tijdens dit concert spelen Els Althuizen en ik voor het eerst op nieuw-gebouwde renaissance blokfluiten van Peter van der Poel. Deze blokfluiten zijn met 5 andere blokfluiten tegelijkertijd als één geheel consort gebouwd en zijn prachtig op elkaar afgestemd.
Alle info en het adres vind je op: www.kerk-engelen.nl/kerkgebouw-2/
Zoek hier naar Agenda en Muziek op Zondagmorgen.

Cello
Concert door strijkorkest Musica Montana in Amersfoort
Op zaterdag 8 april om 20.15 uur geeft het strijkorkest Musica Montana
een concert in de Bergkerk te Amersfoort. Op het programma muziek van Mendelssohn, Glazoenov, Sibelius en Lotichius. Van Glazoenov spelen we het concert voor saxofoon en strijkorkest: prachtige, melodieuze muziek. Solist is saxofonist Menne Smallenbroek.

En verder:
-zorg ik voor de muzikale omlijsting van het Pastoraal Café in Nieuwegein
-zorg ik voor een muzikale bijdrage aan de vespers in de Rank in Nieuwegein op zondag 26 maart om 19 uur
-groeit het aantal blokfluitcursisten gestaag. De blokfluit is weer populair!
-is het dit jaar Telemann-jaar. Voor blokfluitisten een geweldige componist.

Posted in Algemeen, Blokfluitlessen, Optredens, Prikbord, Uitvaart | Comments Off on Voorjaar 2017

Terugblik op 2016

Op een mistige dag aan het einde van het jaar kijk ik terug op een mooi jaar voor Syrinx Nieuwegein. Wat is er veel gebeurd op blokfluitgebied: binnen en buiten mijn praktijk. Buiten: we hebben allemaal kennis kunnen maken met Lucie Horsch, een jonge blokfluitiste die nu al zo goed en mooi speelt. Dat belooft veel voor de komende jaren. En dat is ook uitstekend voor het imago van de blokfluit.
Binnen: daar is veel gebeurd op heel uiteenlopend gebied. Er zijn 2 starterscursussen begonnen. Niet met drie, maar met twee cursisten. De eerste cursus is klaar en de twee blokfluitistes gaan enthousiast verder. De tweede cursus, ook weer met twee cursisten, is net gestart. Het blokfluittrio is uitgegroeid tot een blokfluitkwartet.
Ook dit jaar hebben Els Althuizen en ik weer twee blokfluitdagen georganiseerd. We hadden goede bezettingen waarmee veel combinaties mogelijk waren.
En dan heb ik ook nog zeer geregeld als blokfluitist opgetreden; vaak in besloten kring, maar ook voor publiek. Ik kijk met voldoening en enige trots terug op het kerstconcert van KamerKoor Vianen op 16 december. Blokfluitensemble Syrinx heeft enkele liederen begeleid en zelf twee onderdelen als blokfluitkwartet gespeeld. Daarbij hebben we ook onze gemshoorns laten horen. M.n. daarvan werd het publiek helemaal stil. Het resultaat was voor mij reden om met Blokfluitensemble Syrinx verder te gaan.
En zo sluit ik dit jaar met een goed gevoel af. En heb ik veel zin om in 2017 weer les te geven en ideeën uit te werken voor de blokfluitdagen en andere samenspelmogelijkheden.

Iedereen die deze blog leest wens ik een goede jaarwisseling toe en veel mooie muziekmomenten in 2017!

Fiet Nafzger

Posted in Algemeen, Blokfluitlessen, Optredens, Prikbord, Uncategorized | Comments Off on Terugblik op 2016

Najaar 2016

Genietend van de late zomer is het cursus- en concertseizoen begonnen; ook bij Syrinx. Het is plezierig om te constateren dat de interesse in de blokfluit als instrument groeit. Tijdens het Oude Muziek Festival kon je goede blokfluitisten beluisteren. Op de Oude Muziek Markt stonden weer veel bouwers en kon je hun instrumenten proberen. En er was een enthousiaste presentatie van de Petzoldblokfluiten door Sarah Jeffrey. Petzoldblokfluiten zijn vierkante blokfluiten, ontworpen door mijnheer Petzold (uiteraard). Door de vorm en de vele kleppen kun je er behalve barokmuziek ook heel goed hedendaagse muziek op spelen met veel speciale klanken.

Ook mijn muziekpraktijk leeft: de lessen zijn gestart en er zijn uiteenlopende vragen voor optredens. Ook komt er regelmatig een mail of telefoontje met vragen naar samenspelmogelijkheden.

Wat staat er allemaal te gebeuren? Hieronder kun je het lezen. Misschien ken je wel iemand die aan de Blokfluitdag wil meedoen. Of is er een concert dat je wilt bijwonen. Ik geef ook nog even een terugblik op een bijzonder concert in Sint Oedenrode waaraan ik mocht meewerken.
Misschien zien we elkaar bij één van de onderstaande activiteiten. Je bent welkom.

Hartelijke groet,

Fiet Nafzger

Blokfluitactiviteiten
Concert in de Sint Martinuskerk in Sint Oedenrode
Op zaterdag 3 september heb ik meegespeeld in ‘Ein Geistliches Konzert um Buxtehude’.  Twee zangers, twee blokfluiten en een clavecinist/organist speelden composities van Schütz, Telemann, Bach, Böhm en natuurlijk Buxtehude. Deze eerste samenwerking is goed bevallen. Er zal zeker een vervolg komen.

 4e Blokfluitdag in de Plantage te Tiel: ‘Nun komm…..’
zaterdag 19 november 2016
Vorig jaar is de kerstmuziek tijdens de 2e Blokfluitdag zo goed ontvangen dat we erover denken om er een traditie van te gaan maken. We = collega Els Althuizen en ik. We gaan deze keer  werken aan kerstmuziek uit verschillende stijlperiodes: driestemmige Engelse carols uit de 15e eeuw, Puer nobis nascitur van o.a. Michael Praetorius. De rode draad is de hymne ‘Nun komm der Heiden Heiland’. Verder dan staat er nog een deel uit een Kerstconcert van Giuseppe Torelli op het repertoire: echte barokmuziek.  En natuurlijk is er weer een presentatie als slot van de dag met een gezellige nazit. Er zijn al 36 aanmeldingen! Wil je meedoen of komen luisteren, stuur dan een mail voor meer informatie.

Kerstconcert Kamerkoor Vianen met Blokfluitensemble Syrinx
Op vrijdag 16 december 2016 om 20 uur geeft het Kamerkoor Vianen een Kerstconcert in de Grote Kerk te Vianen. Het koor wilde voor dit concert samenwerken met een instrumentaal ensemble. Als blokfluitkwartet gaan we enkele koorstukken begeleiden. Daarnaast spelen we een eigen programma  met daarin ook een paar stukken op gemshoorns.

Muzikale opluistering Kerstlunch UVV Nieuwegein
Woensdag 21 december organiseert de UVV van Nieuwegein een kerstlunch voor oudere inwoners van onze gemeente. Al diverse keren mocht ik hier spelen: kerstliederen op blokfluiten en gemshoorns. En zelfs de bezoekers op slagwerk laten meespelen. Dit jaar gaat Remco Bussink weer meespelen op enkele van zijn snaarinstrumenten: luit en cither.

Muziek op Kerstavond in de Barbarakerk te Vreeswijk
Traditiegetrouw zingt het Tussenkoor olv Paul Spruijt tijdens één van Kerstmissen. Dit jaar is dat op zaterdagavond 24 december. Het koor wordt begeleid door een orkest van bevriende muzikanten. Ik speel daarin al jaren cello. Tijdens deze sfeervolle kerstviering wordt een kerstmis gezongen en gespeeld en kun je luisteren naar veel mooie kerstliederen. Bij een aantal liederen mag je meezingen. Dit jaar speel ik naast cello twee korte stukken van Corelli op altblokfluit, begeleid door de strijkers. Wil je een mooi begin van kerstmis, dan kan deze mis met muziek je daarbij helpen. De Barbarakerk ligt in Vreeswijk, Nieuwegein.

Cello
Concert door strijkorkest Musica Montana in Amersfoort
Op zondag 27 november om 15.00 uur geeft het strijkorkest Musica Montana
een concert in de Bergkerk te Amersfoort. Op het programma o.a. Suite voor strijkers van John Rutter en een Concerto Grosso van Ernest Bloch. Dit laatste stuk studeren we nu intensief. Het vraagt wel wat van ons. De bezetting is bijzonder: strijkorkest met een obligate pianopartij. Dat wil zeggen: de piano is niet het solo-instrument maar vormt een echt onderdeel van het orkest.

En verder:
-zorg ik voor de muzikale omlijsting van het Pastoraal Café in Nieuwegein
-heb ik de muziek verzorgd bij de Na-Zomerviering in Zorgcentrum Swellengrebel en de Herdenking in Zorgcentrum Batenstein

 

Posted in Uncategorized | Comments Off on Najaar 2016

Voorjaar 2016

Elk jaar blijkt weer anders te zijn bij Syrinx Nieuwegein. Dit voorjaar is er interesse voor gezamenlijke blokfluitlessen. Meestal kiest men voor privéles. Maar een paar weken geleden zijn twee enthousiaste vrouwen als duo gestart met de beginnerscursus: spannend en leuk.

De Blokfluitdagen waren vorig jaar een succes. En dus gaan Els Althuizen en ik hiermee verder. Hieronder kun je meer lezen over de 3e Blokfluitdag op zaterdag 21 mei a.s.

Het andere deel van Syrinx is het musiceren en dan vooral als muzikale omlijsting en ondersteuning van heel uiteenlopende activiteiten. Dit seizoen zijn dat voornamelijk besloten bijeenkomsten.

Wil je toch een concert meemaken dan kun je naar het Voorjaarsconcert van Musica Montana komen luisteren op 23 april in Amersfoort. In dit strijkorkest speel ik cello

Fiet Nafzger

Fiet: blokfluitactiviteit

3e Blokfluitdag in de Plantage te Tiel: Van DRIE tot ACHT

We hadden een jaar geleden niet kunnen dromen dat er nu al een derde Blokfluitdag in de maak zou zijn. Maar het is een feit: op zaterdag 21 mei 2016 komt er weer een Blokfluitdag met als thema: Van Driestemmig Tot Dubbelkorig! We hebben muziek gekozen uit twee verschillende periodes: driestemmige muziek uit de 14e eeuw en zes- en achtstemmige muziek uit de laat-renaissance/vroeg-barok. Het is muziek uit twee geheel verschillende klankwerelden. Een geweldige ervaring om deze twee werelden in een groot blokfluitorkest te laten klinken.  Bespelers van blokfluit kunnen zich nog aanmelden. Mocht je niet kunnen meedoen, maar wel nieuwsgierig zijn naar het resultaat, dan ben je van harte welkom om naar de presentatie te komen luisteren op die zaterdag 21 mei om 16.45 uur in de Plantage te Tiel. Daarna is er een gezellige nazit met een hapje en een drankje.

Fiet: cello

Concert door strijkorkest Musica Montana in Amersfoort

Op zaterdag 23 april om 20.15 uur geeft het strijkorkest Musica Montana

een concert in de Fonteinkerk, Robert Kochstraat 2-4 te Amersfoort. Kaartjes voor het concert kunnen voor aanvang aan de ingang van de kerk worden gekocht. Dit keer is het een romantisch programma. Een jonge violiste speelt samen met ons het thema uit de film Schindler’s List en een Romance van Svendsen. Bij deze brief stuur ik de poster met alle informatie als bijlage.

Extra: DE METRONOOM: een fantastische hulp bij het studeren van muziek.

Half maart was ik met Peter een 2 goede vrienden in Madrid. In het Museum Reina Sophia (whats in a name) stond deze metronoom. Het is een werk van Man Ray met een leuk verhaal erom heen. Zoek op Wikipedia naar Indestructible Object als je meer wilt weten.

2016-03-21 13.51.422016-03-21 13.51.45

Posted in Algemeen, Blokfluitlessen, Optredens | Comments Off on Voorjaar 2016

Herfstseizoen 2015

Het herfstseizoen is gestart. Het is weer tijd voor bezoek aan concerten, musea en film. Of voor zelf creatief bezig zijn. Bij Syrinx Nieuwegein kan dat op muziekgebied en wel heel specifiek: met blokfluitspelen. Nieuw dit jaar zijn de Blokfluitdagen die Els Althuizen en ik samen organiseren.

Het andere deel van Syrinx is het musiceren en dan vooral als muzikale omlijsting en ondersteuning van heel uiteenlopende activiteiten. Soms zijn dat besloten bijeenkomsten. Maar er staan ook optredens gepland waar je bij kunt zijn. Hieronder geef ik van enkele activiteiten wat meer informatie. Misschien is er iets bij wat je wilt meemaken of wat je wilt horen. Je bent welkom.

Fiet Nafzger

Fiet: blokfluit

2e Blokfluitdag in de Plantage te Tiel: Dubbelkorige Muziek In Dulci Jubilo    Na de geslaagde blokfluitdag begin dit jaar kon een vervolg niet uitblijven. Op zaterdag 14 november 2015 organiseren blokfluitcollega Els Althuizen en ik onze 2e Blokfluitdag. Op het programma ook nu weer enkele dubbelkorige composities; maar ook drie- en vierstemmige muziek. We hebben voor kerstmuziek gekozen met o.a. een dubbelkorige compositie van Michael Praetorius, gebaseerd op het lied In Dulci Jubilo. Er hebben zich meer dan 30 deelnemers aangemeld. Bespelers van blokfluit kunnen zich nog aanmelden. Mocht je niet kunnen meedoen, maar wel nieuwsgierig zijn naar het resultaat, dan ben je van harte welkom om naar de presentatie te komen luisteren op die zaterdag 14 november om 16.45 uur in de Plantage te Tiel. Daarna is er een gezellige nazit met een hapje en een drankje.

Fiet: cello

Concert door strijkorkest Musica Montana in Amersfoort                                     Op zondag 20 december 2014 om 15 uur geeft het strijkorkest Musica Montana een concert in de Bergkerk, Doctor Abraham Kuyperlaan 2 te Amersfoort. Dit keer werken we samen met Voxtet Vocaal Ensemble, een schitterend vocaal dubbelkwartet uit Amersfoort én met twee blokfluitisten. Op het programma muziek van Telemann: concert voor 2 blokfluiten en strijkorkest, Corelli: Concerto Grosso, fatto per la notte di Natale, Tsjaikowsky: Élégie en als groot werk: Messe de Minuit van M.A. Charpentier. Deze mis van Charpentier wordt uitgevoerd door Voxtet en Musica Montana. Voxtet zingt als vocaal ensemble nog enkele liederen a capella. Ik mag in dit concert mooie cellopartijen spelen. En het allerleukste is dat ik die dag jarig ben. Fantastisch dat dit concert voor mij georganiseerd is. Wil je me komen feliciteren, kom dan luisteren en drink na afloop een drankje om samen te toosten op een nieuw levensjaar. Kaartjes voor het concert kunnen voor aanvang aan de ingang van de kerk worden gekocht.

Kerstavond in de Barbarakerk in Nieuwegein                                                       Vrijdag 25 december 2015 om 10.00 uur verzorgt het Tussenkoor de muziek bij de Kerstmis. Het koor wordt begeleid door een orkest van bevriende muzikanten. Ik speel daarin al jaren cello. Tijdens deze sfeervolle kerstviering wordt een kerstmis gezongen en gespeeld en kun je luisteren naar veel mooie kerstliederen. En bij een aantal liederen mag je meezingen. Wil je een mooi begin van kerstmis, dan kan deze mis met muziek je daarbij helpen. De Barbarakerk ligt in Vreeswijk, Nieuwegein.

Verder doe ik op muziekgebied heel uiteenlopende dingen:                                          Muzikale omlijsting van het Pastoraal Café op elke eerste maandagmiddag van de maand. Herdenkingsbijeenkomst in Zorgcentrum Vreeswijk in november 2015.                           Door de ziekte en het overlijden van Lyda zijn er dit jaar na januari geen PIMavonden geweest. In december gaan we wel het Adventsconcert organiseren, ook als eerbetoon aan Lyda.                                                                                                                                                     Het musiceren in de samenwerking met uitvaartleider Robert Landsman is ook dit jaar heel fijn. Op zondagmiddag 29 november 2015 organiseert Robert Landsman een grote herdenking in het Fulco Theater in IJsselstein. Daar wordt ook Lyda herdacht. Ik werk hieraan mee met blokfluit en gemshoorn.

 

Posted in Algemeen, Blokfluitlessen, Optredens, Prikbord | Comments Off on Herfstseizoen 2015