Najaar 2016

Genietend van de late zomer is het cursus- en concertseizoen begonnen; ook bij Syrinx. Het is plezierig om te constateren dat de interesse in de blokfluit als instrument groeit. Tijdens het Oude Muziek Festival kon je goede blokfluitisten beluisteren. Op de Oude Muziek Markt stonden weer veel bouwers en kon je hun instrumenten proberen. En er was een enthousiaste presentatie van de Petzoldblokfluiten door Sarah Jeffrey. Petzoldblokfluiten zijn vierkante blokfluiten, ontworpen door mijnheer Petzold (uiteraard). Door de vorm en de vele kleppen kun je er behalve barokmuziek ook heel goed hedendaagse muziek op spelen met veel speciale klanken.

Ook mijn muziekpraktijk leeft: de lessen zijn gestart en er zijn uiteenlopende vragen voor optredens. Ook komt er regelmatig een mail of telefoontje met vragen naar samenspelmogelijkheden.

Wat staat er allemaal te gebeuren? Hieronder kun je het lezen. Misschien ken je wel iemand die aan de Blokfluitdag wil meedoen. Of is er een concert dat je wilt bijwonen. Ik geef ook nog even een terugblik op een bijzonder concert in Sint Oedenrode waaraan ik mocht meewerken.
Misschien zien we elkaar bij één van de onderstaande activiteiten. Je bent welkom.

Hartelijke groet,

Fiet Nafzger

Blokfluitactiviteiten
Concert in de Sint Martinuskerk in Sint Oedenrode
Op zaterdag 3 september heb ik meegespeeld in ‘Ein Geistliches Konzert um Buxtehude’.  Twee zangers, twee blokfluiten en een clavecinist/organist speelden composities van Schütz, Telemann, Bach, Böhm en natuurlijk Buxtehude. Deze eerste samenwerking is goed bevallen. Er zal zeker een vervolg komen.

 4e Blokfluitdag in de Plantage te Tiel: ‘Nun komm…..’
zaterdag 19 november 2016
Vorig jaar is de kerstmuziek tijdens de 2e Blokfluitdag zo goed ontvangen dat we erover denken om er een traditie van te gaan maken. We = collega Els Althuizen en ik. We gaan deze keer  werken aan kerstmuziek uit verschillende stijlperiodes: driestemmige Engelse carols uit de 15e eeuw, Puer nobis nascitur van o.a. Michael Praetorius. De rode draad is de hymne ‘Nun komm der Heiden Heiland’. Verder dan staat er nog een deel uit een Kerstconcert van Giuseppe Torelli op het repertoire: echte barokmuziek.  En natuurlijk is er weer een presentatie als slot van de dag met een gezellige nazit. Er zijn al 36 aanmeldingen! Wil je meedoen of komen luisteren, stuur dan een mail voor meer informatie.

Kerstconcert Kamerkoor Vianen met Blokfluitensemble Syrinx
Op vrijdag 16 december 2016 om 20 uur geeft het Kamerkoor Vianen een Kerstconcert in de Grote Kerk te Vianen. Het koor wilde voor dit concert samenwerken met een instrumentaal ensemble. Als blokfluitkwartet gaan we enkele koorstukken begeleiden. Daarnaast spelen we een eigen programma  met daarin ook een paar stukken op gemshoorns.

Muzikale opluistering Kerstlunch UVV Nieuwegein
Woensdag 21 december organiseert de UVV van Nieuwegein een kerstlunch voor oudere inwoners van onze gemeente. Al diverse keren mocht ik hier spelen: kerstliederen op blokfluiten en gemshoorns. En zelfs de bezoekers op slagwerk laten meespelen. Dit jaar gaat Remco Bussink weer meespelen op enkele van zijn snaarinstrumenten: luit en cither.

Muziek op Kerstavond in de Barbarakerk te Vreeswijk
Traditiegetrouw zingt het Tussenkoor olv Paul Spruijt tijdens één van Kerstmissen. Dit jaar is dat op zaterdagavond 24 december. Het koor wordt begeleid door een orkest van bevriende muzikanten. Ik speel daarin al jaren cello. Tijdens deze sfeervolle kerstviering wordt een kerstmis gezongen en gespeeld en kun je luisteren naar veel mooie kerstliederen. Bij een aantal liederen mag je meezingen. Dit jaar speel ik naast cello twee korte stukken van Corelli op altblokfluit, begeleid door de strijkers. Wil je een mooi begin van kerstmis, dan kan deze mis met muziek je daarbij helpen. De Barbarakerk ligt in Vreeswijk, Nieuwegein.

Cello
Concert door strijkorkest Musica Montana in Amersfoort
Op zondag 27 november om 15.00 uur geeft het strijkorkest Musica Montana
een concert in de Bergkerk te Amersfoort. Op het programma o.a. Suite voor strijkers van John Rutter en een Concerto Grosso van Ernest Bloch. Dit laatste stuk studeren we nu intensief. Het vraagt wel wat van ons. De bezetting is bijzonder: strijkorkest met een obligate pianopartij. Dat wil zeggen: de piano is niet het solo-instrument maar vormt een echt onderdeel van het orkest.

En verder:
-zorg ik voor de muzikale omlijsting van het Pastoraal Café in Nieuwegein
-heb ik de muziek verzorgd bij de Na-Zomerviering in Zorgcentrum Swellengrebel en de Herdenking in Zorgcentrum Batenstein

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.