Fiet Nafzger

Wie is Fiet Nafzger?

Studie

Ik heb blokfluit gestudeerd bij Joannes Collette aan het Conservatorium Maastricht. Tijdens mijn studie heb ik samen met studiegenoten twee ensembles voor Oude Muziek opgericht: het Huelgas Ensemble en Syrinx. Met deze ensembles heb ik concerten gegeven in binnen- en buitenland. Onze specialisatie was muziek uit de periode van 1300 tot 1600.


Werk

Na mijn studie ben ik les gaan geven aan het Conservatorium Maastricht en aan verschillende muziekscholen. Daarnaast heb ik vele huismuziekcursussen geleid rond de muziek van Guillaume Dufay, Josquin Desprez en middeleeuwse troubadours.


Blokfluit én cello

Naast blokfluit is cellospelen een grote passie geworden. Ik speel met veel enthousiasme in een strijkkwartet en een pianotrio en ik heb jaren in een amateursymfonieorkest gespeeld. Door cello te spelen en te studeren is mijn muzikale blik verruimd. Tijdens mijn lessen wil ik deze kennis doorgeven.


Waarom ‘Syrinx Nieuwegein’?

Ik heb mijn muziekpraktijk ‘Syrinx Nieuwegein’ genoemd als hommage aan het ensemble dat een belangrijke rol heeft vervuld in mijn muzikale leven. Syrinx is ook de benaming van een panfluit: een groep losse pijpen die aaneen gebonden een instrument vormen. In mijn lessen wil ik het samenspelen stimuleren en met een blokfluit kan dat al snel. Hoe eenvoudig de noten ook zijn, de samenklanken kunnen zo zuiver klinken dat ze je niet onberoerd zullen laten.


De mythe van de nimf Syrinx

In de Griekse mythologie is Syrinx een nimf. Ze wordt bemind en achterna gezeten door de lelijke bosgod Pan. Syrinx vlucht, maar strandt bij een rivier die zij niet kan oversteken. Ten einde raad bidt zij tot de goden en haar gebed wordt verhoord: ze verandert in een bos rietstengels. Pan moet de hoop opgeven en blaast gefrustreerd langs het riet. Zo ontdekt hij dat er verschillende tonen klinken als je over het riet heen blaast. Hij snijdt het riet af en maakt er een fluit van, een panfluit. De oude Grieken noemden een panfluit ‘syrinx’.